Słodkie whisky czy wytrawny gin?

Oto jest pytanie. Zarówno jeden jak i drugi alkohol ma swoich zwolenników. Różnią się od siebie diametralnie. Powstają z innych składników i mają zupełnie inne smaki. Oba są jednak cenione na całym świecie. Czy mają jakieś cechy wspólne?

Whisky powstaje w procesie destylacji zacieru zbożowego. Następnie przez kilka lat dojrzewa w dębowych beczkach. Beczki mogą być wykonane też z innych gatunków drzew, jednak te dębowe są najbardziej cenione i najczęściej wykorzystywane do leżakowania whisky.

Początki whisky to wyroby uzyskiwane z destylacji produktów fermentacji owoców. Uzyskany płyn traktowany był raczej jako lekarstwo na niektóre dolegliwości, oraz jako mikstura przedłużająca życie. Mikstura ta dotarła do Szkocji mniej więcej w połowie XVI wieku i już wtedy stała się cenionym trunkiem, rzadziej wykorzystywanym do celów leczniczych.

Na przełomie XVII i XVIII wzrosła nielegalna produkcja tego trunku a wszystko to spowodowane było nałożeniem na producentów wysokich podatków. Współcześnie używana nazwa whisky utrwaliła się dopiero w roku 1736.

Irlandzka oraz szkocka whisky produkowana jest z jęczmienia w postaci mieszaniny ze słodu oraz nieskiełkowanego ziarna. Inaczej jest w przypadku amerykańskiego burbonu, gdyż ten wytwarzany jest z mieszaniny różnych ziaren z przewagą ziaren kukurydzy. Tej jest od 51 do 79%.

Whisky nie da się pomylić z innym alkoholem. Ma specyficzny aromat, który najlepiej wydobyć jest degustując whisky z tak zwanych tulipanowych kieliszków. Warto wiedzieć, że prawdziwa whisky ciemnieje z wiekiem. Młodsze trunki mają kolor słomkowy, a te starsze nawet ciemnobursztynowy. Niestety w dzisiejszych czasach niektóre whisky bywają barwione karmelem więc nie trzeba zawsze sugerować się kolorem wybierając butelkę. Znaczenie ma również beczka w której leżakowała whisky.

Odmienny zarówno aromat jak i smak ma gin. On podpasuje miłośnikom wytrawnych smaków. Gin produkowany jest z owoców jałowca z dodatkiem wielu różnych ziół. W Polsce najbardziej znany jest Gin Lubuski. Ten produkowany jest na bazie naturalnych składników według tej samej oryginalnej receptury od roku 1987. Obecnie klasyczna wersja doczekała się kilku odmian. Jest to Lubuski Gin Lime oraz Lubuski Gin Mint & cucumber. Warto wypróbować wszystkie wersje ginu, aby wybrać dla siebie tą najsmaczniejszą.

Czy więc whisky i gin choć tak bardzo się różnią maja jakieś wspólne cechy? Z pewnością można uznać, ze taką cechą wspólną jest to, że oba te trunki idealnie nadają się do komponowania drinków. Przykładem drinka z dodatkiem ginu jest „Smak Lata”. Przepis pochodzi ze strony http://www.lubuskibrand.pl/przepis/id/113/smak-lata/. Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki:

  • Lubuski Gin – 50 ml
  • Sok ananasowy – 30 ml
  • Ananas – Kostki
  • Tonic – Top up

Do wysokiej szklanki należy wrzucić kostki lodu. Do niego dolać soku ananasowego. a całość zalać ginem. Potem wystarczy dopełnić wszystko tonikiem i delikatnie zamieszać. Na koniec wystarczy wrzucić kilka kostek ananasa. Drink gotowy.

Z ginu można przygotować wiele różnych drinków, które będą albo bardziej słodkie, albo wytrawne w smaku. Wszystko zależy od tego z jakimi składnikami się go połączy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s