Czy wino nadaje się do drinków?

Wino jest alkoholem, który chyba najmniej kojarzy się z drinkami. A jednak mogą być one ciekawym składnikiem wielu drinków.

Trunek ten znany jest na całym świecie. Nie wszyscy wiedzą jak dobierać wino do okazji czy potrawy. Na temat wina powstało wiele książek. Warto poznać niektóre fakty na jego temat, oraz przepisy w jaki sposób można je wykorzystać w drinkach.

Wino klasyfikuje się według różnych kryteriów.

Może to być kryterium ze względu na jego barwę. Tutaj wyróżnić można wino białe, różowe bądź czerwone.

  • Wino białe produkowane z białych winogron przez fermentację moszczu lub samego soku. Barwa może różnić się w zależności od stopnia starzenia czy winifikacji. Może być niemal przeźroczysta, słomkowa, żółta czy nawet herbaciana. Wino białe jest raczej nieco kwaśniejsze niż wino czerwone.
  • Wino czerwone produkowane jest z ciemnej odmiany winogron, najczęściej czerwonej bądź czarnej. Swój kolor wino to zawdzięcza barwnikowi pochodzącemu ze skórek tychże owoców. Uwalniany jest on w procesie maceracji. Wino czerwone podawane jest do ciężkich potraw. Odpowiednia temperatura serwowania wina czerwonego to 16-18°C.
  • Wino różowe podobnie jak wino czerwone produkowane jest z czerwonych winogron jednak kolor jest zasługą krótkiego procesu maceracji. Serwuje się je lekko schłodzone, raczej do lżejszych potraw.

Kolejnym możliwym podziałem jest podział wina ze względu na zawartość cukru. Wyróżniamy wina słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Kryterium to wynika z ilości cukru w litrze wina. Chodzi o resztkowy cukier zwany również osadowym pozostającym w winie po zakończeniu procesu fermentacji. Wina wytrawne zawierają do 10 g cukru na litr, wina półwytrawne mają go od 10 do 30 g, wina półsłodkie od 30-60 g natomiast wina słodkie to zawartość cukru powyżej 60 g na litr.

Wyróżnić można również wina stołowe, wina regionalne oraz wina jakościowe.

  • W przypadku win stołowych to nie muszą spełniać one w zasadzie żadnych kryteriów. Obowiązkiem producenta jest podanie na etykiecie kraju pochodzenia oraz zawartości alkoholu. Szczególnie smaczne są gruzińskie wina stołowe.
  • Wina regionalne to wina pochodzące z konkretnego regionu. Są nieco wyżej cenione niż wina stołowe. Producent na etykiecie powinien zamieścić informację na temat tego z jakiego regionu pochodzi dane wino jak również szczepy z których wino zostało wyprodukowane.
  • Wina jakościowe zwane są również apelacyjnymi. W ich przypadku muszą być spełnione określone kryteria znajdujące się w prawie winiarskim danego kraju. Odnoszą się one do miejsca uprawy, odmiany winogron metod winifikacji oraz innych.

Win najczęściej pite jest solo. Może być ono jednak składnikiem drinków. Przykładem może być następujący:

  • 50 ml wódki żurawinowej
  • 10 ml czerwonego wina,najlepiej wytrawnego
  • 15 ml soku jabłkowego,
  • lód

Wszystkie płynne składniki należy wlać do naczynia z lodem i wymieszać. Następnie całość przecedzić do kieliszka od martini. Krawędź kieliszka można udekorować kawałkami owoców.

To tylko przykładowy drink z winem. Interesujących przepisów jest całe mnóstwo.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s