Co jest potrzebne aby wyprodukować spirytus?

Niezwykle ważny dla smaku wódki jest oczywiście wykorzystywany do jej produkcji surowiec. Tradycyjnie do tego celu używa się polskich zbóż takich jak pszenica, żyto, mieszanka czyli pszenżyto, jęczmień, owies. Ale również do produkcji wódki wykorzystywane są ziemniaki.
Surowiec musi być jak najlepszej jakości. Zbiór powinien być dokonany w najbardziej sprzyjającym okresie. Również proces późniejszego przechowywania zboża ma istotne znaczenie. Magazyn powinien zapewniać odpowiednią wilgotność, co ma na celu zminimalizowanie ryzyka pojawienia się pleśni, grzybów czy toksyn.
Co następnie robi się ze zbożem?
Ziarna przesypywane są do ciśnieniowego parnika. Tam zalewa się je wodą. Zbiornik potem zostaje zamknięty i zboże paruje się w nim pod ciśnieniem dochodzącym do  4,5 atmosfer. W tym procesie który trwa około godziny  zboże pęcznieje. Po otwieraniu parnika   uwalnia się zacier, czyli surowiec się rozpręża.
Proces ten umożliwia pojawienie się kryształków skrobi, które następnie dzieli się na mniejsze części poprzez proces upłynnienia polegający na dodawaniu enzymów w temperaturze 90 stopni.  Powoduje to rozerwanie łańcuchów skrobi.Pozwala to uzyskać dekstryny  niedostępne dla drożdży. Dopiero w następnym procesie chłodzenia w  60 stopniach Celsjusza następuje tak zwane krojenie  dekstryn przy pomocy enzymu scukrzającego. Wytwarzają się wtedy  dwucukry. Ma to na celu uzyskanie glukozy która niezbędna jest do późniejszej interakcji z drożdżami.
Po dodaniu drożdży wytwarzają one alkohol etylowy oraz dwutlenek węgla. Należy im zapewnić azot, fosfor, oraz odpowiednia temperaturę czyli 35 stopni. Należy również pilnować gęstości zacieru gdyż zbyt gęsty może być niestety dla drożdży toksyczny.

Po schłodzeniu surowca do właściwej  temperatury fermentacji następuje przepompowanie do kadzi, gdzie zajdzie proces fermentacji trwający trzy dni.  Proces ten można podzielić na trzy etapy. Jest to  zafermentowanie, fermentacja główna oraz dofermentowanie. Oczywiście trzeba w międzyczasie kontrolować ilość cukrów,cały postęp fermentacji, ale również to czy cukry zostały prawidłowo zredukowane, przerobione  na alkohol.
Kolejnym  procesem w wytwarzaniu wódki jest destylacja. Polega ona na wpompowaniu zacieru na kolumnę destylacyjną oraz destylowanie. Potem produkt się schładza i przepompowuje spirytus  metodą grawitacyjną do magazynu. Uzyskuje się wówczas produkt  uboczny  czyli wywar gorzelniczy.
Podczas całego procesu należy kontrolować czystość drożdży.  Ogromną rolę zawsze odgrywa gorzelniane laboratorium.
Od dostarczenia surowca do wytworzenia spirytusu upływa średnio 5 dni. Jest to jeden dzień  na przygotowanie zacieru, trzy kolejne na fermentację, oraz ostatni na  destylację.
To czy alkohol jest dobre jakości oceniają przede wszystkim ludzie, gdyż maszyny im w tym nie dorównają. To człowiek zawsze najlepiej potrafi ocenić smak oraz zapach powstałego spirytusu.
Warto kupując alkohol zwrócić uwagę na jego pochodzenie, to z jakich surowców zostały wyprodukowany, gdyż ma to znaczący wpływ na jakość i smak uzyskanego alkoholu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s